Orealiserade bildidéers sista viloplats.


El Sueño, olja på akrylglas, 42x28 cm, 2007

torsdag, oktober 02, 2008

Konsten att bryta en cirkel


I papperskorgen idag: Konstens dröm om ett särskilt, upphöjt betraktande.
(Friedrich, 1818
 

Det var först när jag öppnade min senaste (och, när detta skrivs, ännu pågående) utställning som det med full kraft slog mig vad det var som hade hänt. Jag har visserligen under det senaste året haft en tilltagande känsla av en cirkel som sluts, eller en snara som dras åt, men här hängde nu bildbeviset:

Fundament, 2008
Drömmen om ett upphöjt betraktande hade dött, också inom mig. Snärjd och strypt av ett cirkelresonemang.


Bli nu inte ledsna bara. Vem har sagt att döden är slutet?

4 kommentarer:

JM sa...

Du vet säkert det men Caspar David Friedrichs bror drunknade under en skridskofärd. De båda bröderna var ute tillsammans och Friedrich föll i men räddades av brodern som sedan inte lyckade ta sig upp ur vattnet utan dog.

Jag tänker att en sådan händelse under barndomen måste vara ödesdiger.

Yngve Rådberg sa...

Jag skaffade Mac för att slippa krångel, men nu tvingas jag, på grund av något obegripligt nätverksfel, sköta mina nätärenden från en stenåldersuppkoppling i ateljén. Det innebär att jag inte riktigt kan sköta om den här sidan innan problemet är löst.

Det kände jag inte till, jm, men något jag osökt kommer att tänka på är den hemska målningen av ett skepp sönderbrutet av ismassorna. Trots att min yngste son är döpt efter den gamle mästaren, har jag dålig koll på hans biografi. Fast jag vet att han är Sveriges störste konstnär! (Född i svenska Pommern.)

Jag tror för övrigt att jag bör vara lite mer försiktig med att leverera tolkningar till mina färdiga målningar. Fundament handlar säkert om betraktarens roll, men jag är inte säker på att min föreställning om ett särskilt estetiskt betraktande verkligen dött. Man kan ju lika gärna se en bild av vad som händer om man upphöjer ett sådant betraktande så mycket att det förlorar kontakten med verkligheten. Eller nåt sånt.

JM sa...

Allt kommer alltid ikapp en – fungerar inte ditt nät hemifrån?

Vad utmärkt att vara döpt efter en stor romantiker – det skulle jag vilja vara. Men jag har aldrig tänkt på att han är svensk – det känns mycket bra. ☺

”Jag tror för övrigt att jag bör vara lite mer försiktig med att leverera tolkningar till mina färdiga målningar.” Men är du inte en av de konstnärer som är försiktiga med det? ”Ett särskilt estetiskt betraktande” har dött åtminstone inom ett segment av betraktarna fast det är klar att man måste problematisera. Det handlar om makt. Jag är väldigt oklar – jag har varit det hela förmiddagen, forrmuleringsförmågan sviker. Jag får återkomma när hjärnans kapacitet återkommit om den nu gör det?

Yngve Rådberg sa...

Nu funkar det igen.

Få går nog med på att Friedrich är svensk. Men här är beviset: http://www.fineartscreensavers.com/wall/great/wall/The_Stages_of_Life_(Friedrich)_1280x1024.jpg

Jag måste vara försiktig, det blir bara fel.

Bloggarkiv

Kontakt

yngve_radberg@bredband.net